maandag 12 mei 2014

HR 5 Psychologie en diversiteit 2

HC opdracht 5
Als je eens goed naar jezelf kijkt, welke beelden heb je dan zelf over de aan jouw tutorgroep toebedeelde 'groepering'?
Ga eens na bij jezelf en hoeverre:

  • Factoren bij de doelgroep; Er zijn mensen binnen de doelgroep die willen werken en niet willen werken. De mensen die willen de zogenaamde 'parels' zijn minder zichtbaar dan de mensen die niet mee willen werken. De factoren die meespelen zijn houding en gedrag.
  • Gestaltbenadering van sociale waarneming; We weten dat achter iedereen een eigen verhaal zit. Ieder individu draagt zijn eigen rugzak, met daarin de reden waarom degene tot de doelgroep behoort. Wij hebben geen algemeen beeld over iemand die vanuit deze doelgroep minima zou moeten zijn.
  • Factoren in de sociale context: Ouders vanuit deze doelgroep hebben het moeilijker om hun kinderen bepaalde dingen aan te bieden op financieel gebied. Hierdoor kunnen deze kinderen vaak niet mee met de rest. Het zou kunnen dat een kind hierdoor minder participeerd of geisoleerd raakt.
  • Factoren bij de waarnemer: Wij zien de betreffende doelgroep als een hele brede doelgroep. Wij zijn ons bewust van het feit dat binnen de doelgroep hele grote verschillen zijn en de mensen die tot deze doelgroep behoren niet over één kam te scheren zijn. Ieder individu binnen deze doelgroep heeft zijn eigen verhaal en verleden.
  • Attributietheorie: Wij zijn ons bewust van het feit dat de oorzaak van het 'probleem' niet altijd bij de persoon zelf ligt. Het 'probleem' kan ook ontstaan door omstandigheden waarmee het individu in aanraking komt. Ieder gevolg heeft zijn oorzaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten