donderdag 5 juni 2014

Grote kloof tussen arm en rijk

‘Grote kloof tussen arm en rijk kan leiden tot wantrouwen’


De groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland kan ertoe leiden dat mensen elkaar gaan wantrouwen. Ook kan het vertrouwen in de politiek en dan met name in de rechtsstaat en het parlement erdoor afnemen.

Dat constateert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), een belangrijk adviesorgaan van de regering, in een woensdag gepubliceerd rapport. Volgens de onderzoekers kan een toenemende inkomensongelijkheid de economische groei afremmen doordat de groepen met hogere inkomens een kleiner deel daarvan besteden aan consumptie. Volgens de WRR is de inkomensongelijkheid in Nederland gemiddeld relatief laag vergeleken met andere landen. Maar het verschil tussen de onderste en de bovenste 10 procent van de inkomensverdeling is de laatste decennia wel gegroeid. Zo zijn de laagstbetaalden er amper op vooruitgegaan, maar zijn directeuren meer gaan verdienen, aldus de raad.

Vermogens
De ongelijkheid tussen vermogens in Nederland is in vergelijking met andere landen wel aan de hoge kant, stelt de WRR. Volgens de raad bezit de rijkste 10 procent van de bevolking 61 procent van het totale vermogen, terwijl de onderste 60 procent 1 procent vermogen heeft opgebouwd. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland klopt de analyse van de WRR niet. ‘Als de inkomensgroepen correct worden vergeleken, blijkt dat de 10 procent hoogste inkomens iets meer dan 30 procent van het netto vermogen bezit’. Volgens de organisaties heeft Nederland geen ongelijkheidsprobleem, maar wel een groeiprobleem. Dat komt door de hoge lastendruk. Die haalt de spirit uit de economie.

Nu.nl (04 juni 2014). ‘Grote kloof tussen arm en rijk kan leiden tot wantrouwen’. Gevonden op http://www.nu.nl/wetenschap/3794081/grote-kloof-tussen-arm-en-rijk-kan-leiden-wantrouwen.html


Psychische stress
Als minder ongelijkheid gewenst is, moet er volgens de WRR vooral naar de loonverschillen worden gekeken: matiging aan de top en herziening van de economie, zodat lage inkomens en middeninkomens meer kunnen verdienen.                                                                                                     Ook kunnen consumenten bewust gemaakt worden van scheve inkomensverdeling, zodat ze ervoor kunnen kiezen om niet te kopen bij een bedrijf met een scheve inkomensverdeling.
Bij grote ongelijkheid heeft de bovenlaag meer last van stress, psychische gezondheidsproblemen en sociaal wantrouwen, staat in het WRR-rapport. Daarnaast is het bij grote ongelijkheid moeilijker om te klimmen op de sociale ladder. Wie arm is, heeft minder kans op rijkdom. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ongelijkheid de economische groei vermindert.

Nos.nl (04 juni 2014). Kloof tussen arm en rijk groeit. Gevonden op http://nos.nl/artikel/656787-wrr-kloof-tussen-arm-en-rijk-groeit.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten