donderdag 5 juni 2014

Theorieën welke wij meenemen voor de manifestatie

Ter onderbouwing van onze manifestatie welke plaatsvindt op 26 juni, zijn we op zoek gegaan naar theorieën die onze opzet kunnen versterken.

De gestalt benadering stelt dat wanneer je één iemand kent die een negatief beeld schetst van de doelgroep, jij iedereen binnen deze doelgroep op een negatieve manier bestempelt. Bijvoorbeeld iemand  werkt niet maar is wel arbeidsgeschikt, de persoon is van nature lui aangelegd en wil niet werken. Wanneer jij verder niemand kent binnen die doelgroep, dan leg je volgens de gestalt psychologie al snel de link tussen lui zijn en de doelgroep minima (Volders, 2005). Je kunt deze stigmatisering op verschillende manieren tegengaan. We zullen nu een aantal theorieën en manieren benoemen welke we meenemen naar de opzet van de manifestatie:

Injectietheorie:
In de literatuur van Zimbardo (2013) komt naar voren dat je een positief beeld kunt achterlaten door gebruik te maken van de injectietheorie. Deze theorie houdt in dat je grote delen positieve informatie prijsgeeft, maar ook kleine delen negatieve informatie. Zo creëer je een bepaalde balans waardoor de informatie als betrouwbaar wordt ervaren.

Inzetten van ervaringsdeskundigen:
Volgens het onderzoek van Plooy (2007) heeft voorlichting door hulpverleners een beperkte en kortdurende werking. Ontvangers van de voorlichting vallen al snel terug in de ouder gedachten over de groepering. Daarentegen werkt voorlichting door ervaringsdeskundigen wel. Dit ten eerste omdat de informant meer indruk maakt en overtuigender is door zijn ervaringskennis. Ten tweede omdat het publiek de deskundigheid leert kennen, de informant krijgt een stem, een gezicht maar ook een persoonlijkheid.

De contacthypothese:
Van ’t Veer (2005) geeft aan dat het bevorderen van contact tussen mensen binnen de doelgroep en de omgeving een goede strategie is tegen stigmatisering. De contacthypothese komt hierbij het beste uit de bus. De hypothese stelt dat wederzijds begrip bevorderd wordt door regelmatig met elkaar in contact treden van verschillende groepen mensen, die dezelfde doelen, samenwerking, status en autoriteit nastreven. Dit is een belangrijke theorie ten aanzien van de manifestatie aangezien we de bezoekers op een positieve manier in aanraking willen laten komen met de doelgroep.

Referenties
Plooy, A. (2007). Ervaringsdeskundigen in de hulpverlening. Bruggenbouwers of bondgenoten? Tijdschrift voor Rehabilitatie 2007(2).
Van het veer J. (2005). Psychiatrisch stigma bekeken vanuit cliënt, familie en samenleving. Tijdschrift voor de psychiatrie.
Zimbardo, P., & Johnson, R.L.  (2013). Psychologie een inleiding. Amsterdam, Nederland: Pearson. Analoge literatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten