dinsdag 10 juni 2014

Verslag over het gesprek met Y.

Wij zijn met onze projectgroep in gesprek gegaan met Y. hieronder volgt het verslag van dit gesprek:

Y is een vierdejaarsstudent die stage liep bij de kredietbank en heeft ons goed geholpen met onze opdracht. Tijdens het gesprek met Y zijn ons veel dingen duidelijk geworden. Hierbij willen wij Y dan ook bedanken dat zij tijd heeft vrijgemaakt om ons te helpen met onze opdracht.

Zij beschrijft de mensen die naar de kredietbank komt als mensen die veel doorzettingsvermogen hebben. Zij willen hun problemen aanpakken om zo een beter leven te creëren voor hunzelf en (wellicht) voor de familie.  Ook durven zij hun problemen en fouten te erkennen waarbij zij erg realistisch zijn. Immers worden zij geconfronteerd met de feiten en wij weten allemaal we hoe moeilijk het soms kan zijn om geconfronteerd te worden met zaken.

Zij heeft ons duidelijk gemaakt dat IEDEREEN schulden kan krijgen. In een oogopslag kun kun je in de problemen komen waardoor je bijvoorbeeld in de bijstand komt of bij de schuldhulpverlening. Zelfs als je een universitaire studie hebt en Cum Laude ben afgestudeerd ben. Schulden (of andere problemen die de minima heeft) is dus niet alleen voor diegene die geen diploma hebben.

Ook hebben de meeste mensen die bij de kredietbank komen meer problemen dan alleen de financiële problemen. Denk hierbij aan psychische problemen of lichamelijke problemen waardoor zij niet in staat zijn te werken. Het is een combinatie van twee zaken waarbij eerst gekeken moet worden naar de oorzaak van alle problemen. Als dat eerst wordt aangepakt boek je meer resultaat om de mensen te helpen met hun financiële problemen. 

Wat ons ook duidelijk is gebleken uit het gesprek is dat er nu anno 2014 nog steeds een soort taboe heerst rondom minima. Er blijk iets wat van schaamte te zijn om het feit dat iemand moet rondkomen weinig geld. Hopelijk kunnen wij dit taboe doorbreken op de manifestatie die plaatsvind op 26 juni.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten